čoko-oranč koláč


čoko-oranč koláč

Už od mých dětských let mám ráda kombinaci čokoláda a pomeranč. Je to kvůli dědovi, který jednou upekl ve staré remosce takový dort. Moc mi chutnal a nějak mi ta chuť zůstala v hlavě.
Tohle zrovna není recept na dědův remoskový koláč, ale taky je moc dobrý - šťavnatý, vláčný, zajímavý, vůbec není hořký jak jsme se obávala a je docela jednoduchý.


zdroj inspirace:
http://www.geniuskitchen.com/recipe/nigella-lawson-flourless-chocolate-orange-cake-303266

ingredience na koláč velikosti 28 cm:
(na průměr 20 cm stačí polovina ingrediencí)

těsto: 375 g celých pomerančů (slupka i dužina za 2 pomerančů)
       6 vajec
       200 g mletých mandlí
       50 g kakaa
       250 g krystalového cukru
       1 lžička prdopeče
       1/2 lžičky sody
       1/2 lžičky skořice
čoko ganache: 160 g čokolády s 50% kakaa
              150 ml smetany na šlehání 33%
na ozdobu: plátky kandovaného pomeranče

postup:
těsto: Do rendlíku s vodou dej celé pomeranče a vař je 1,5-2 hodiny dokud nezměknou. Po uvaření zceď, počkej až trochu vychladnou, nakrájej je na menší kousky a vyndej všecky pecky. Pak dej kousky do mixéru a rozmixuj je na pyré (můžou v něm zůstat i drobné kousky).
Do mixéru přidej postupně po jednom vajíčku, vždycky dobře promíchej než přidáš další. Nakonec přidej všechny ostatní suché suroviny a zase promíchej.
Hotové těsto vylej do formy vystlané pečícím papírem a peč na 180°C asi 45-55 minut (zkus špejlí, jestli máš upečeno). Pak vytáhni z touby a nechej vychladnout.
čoko ganache: Rozehřej smetanu až skoro k varu. Do horké (ale ne vařící) smetany přihoď nalámanou čokoládu a nechej stát asi 3 minuty. Pak rozmíchej na hladký krém.

kompletace:
Na vychladlý korpus vylej čoko ganache. Vršek ještě můžeš nazdobit plátky čerstvého nebo kandovaného pomeranče.
Odkaz na recept na kandovaný pomeranč je tu:
http://mysundayfeast.blogspot.cz/2018/05/kandovany-pomeranc.html




Přeju dobrou chuť!


Iwet






další zajímavé odkazy na čoko dorty:
http://www.christinamarsigliese.com/2014/06/4-ingredient-chocolate-mousse-cake.html
https://madebykristinadotcz.wordpress.com/category/dorty/
http://1001voyagesgourmands.com/cokoladovo-oriskovy-dort-se-susenymi-svestkami-v-portskem/




Komentáře

  1. Tenhle tip sem vyzkoušela a musím říct, že opravdu nemá chybu. není nic lepšího než čokoláda s ovocem :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky